Us resumim a continuació els temes tractats en el darrer comitè de seguretat i salut laboral del Departament de Territori que es va reunir aquest dijous passat, 4 de maig, amb presència de representants del Departament i els/les delegats/des de prevenció.
Memòria Servei de Prevenció (SPRL) i Estudi d’accidentalitat del Departament 2022
L’Administració fa un llarg resum de les tasques dutes a terme pel personal tècnic del SPRL durant l’any 2022 i ens informa de l’accidentalitat durant aquest any. CCOO volem agrair la feina feta per aquest personal durant l’any i, en referència a l’accidentalitat, fem constar l’elevat percentatge d’accidents “in itinere” sobre el global i demanem que es faci una intervenció formativa per tal de minvar aquest tipus d’accidents.
Pla d’optimització d’espais als edificis del DTER
L’Administració informa que, des de la DG de Patrimoni del Departament d’Economia i Hisenda, s’han detectat 14 edificis que estan infrautilitzats amb una ocupació diària al voltant del 60%, entre ells el nostre edifici del c. Aragó, 244. Per aquest motiu han decidit traslladar personal del Dept. d’Empresa i Treball (Torre Muñoz) i implantar el sistema de “taules calentes” del Districte Administratiu a l’edifici (amb reserva diària de taula).
CCOO insistim que la potestat organitzativa és de l’Administració, que és la responsable que el personal disposi d’un lloc de treball que compleixi amb el RD 486/97. Com a delegats de prevenció estarem atents a què TOTS els llocs de treball compleixin amb la normativa legal vigent, que disposin de l’espai i mobiliari adequat a les tasques a realitzar i que les possibles obres d’adaptació que es facin a l’edifici no ocasionin perjudicis al personal destinat al mateix.
Situació de risc laboral al Parc de Conservació de Carreteres de Vic
L’Administració informa que, atesa la situació actual existent al Parc, ha iniciat un procediment d’informació reservada per tal de tenir informació real i contrastada de la situació. CCOO recordem a l’Administració que ja es va fer una Avaluació Psicosocial l’any 2018 i un altre (de seguiment) a l’any 2020. Atès que NO hi ha constància que les unitats implicades hagin portat a terme les mesures correctores derivades d’aquests DOS informes, insistim en el fet que, independentment dels resultats de la informació reservada, es duguin a terme les esmentades mesures, tal i com s’especifica a la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.
Estat implementació mesures correctores
CCOO demanem el llistat de mesures correctores derivades de les Avaluacions Inicials de Riscos (AIR) amb el termini d’implementació finalitzat i no executades per centre de treball.
L’Administració informa que supervisarà el nivell d’execució de les mesures correctores aprofitant les visites als centres de treball per fer el seguiment de les AIR i ens ho farà saber mitjançant l’informe pertinent. No obstant, cal esmentar que hi ha moltes mesures que són de caràcter continu i no es poden donar per acabades (revisió d’equips de protecció, informació/formació al personal, etc.), a la qual cosa s’afegeix la dificultat de gestionar-lo a través del programa informàtic.
CCOO exigim que totes aquestes mesures es duguin a terme en temps i forma, i que es doti de la partida pressupostària pertinent, ja que és molt normal l’excusa de “no hi ha pressupost”.
Condicions ambientals
CCOO traslladem a l’Administració la problemàtica que sorgirà aquest estiu amb l’onada de calor que es preveu, així com de l’impacte del Reial decret d’estalvi energètic als centres de treball, i que s’ha d’afegir al compliment del RD 486/97.
Demanem a l’Administració que tingui previst en els protocols d’actuació les mesures adients per tal de resoldre qualsevol incidència que sorgeixi de manera immediata.
DELEGAT DE PREVENCIÓ DE CCOO: Jesús Martínez [email protected] |
CCOO US CONTINUAREM INFORMANT
