REUNIÓ AMB LA DIRECCIÓ GENERAL D’EMPRESES AGROALIMENTÀRIES, QUALITAT I GASTRONOMIA
Us resumim, tot seguit, la darrera reunió amb la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, que és la continuació de la qual va tenir lloc el mes d’octubre de l’any passat. En aquesta trobada, els delegats i delegades hem fet el seguiment dels temes següents:
Personal Docent de les Escoles Agràries. El director general ens informa que, actualment, el 46% del personal que fa tasques docents a les escoles agràries és personal laboral de la categoria Professor d’Escola Agrària, i el 54% és personal funcionari. Com ja vam manifestar al director general en l’anterior reunió, la intenció de CCOO és que s’equipari el màxim possible el personal docent de les Escoles Agràries, tant funcionari com laboral, respecte al personal docent del Departament d’Ensenyament. Ens emplacem a portar dades quantitatives en pròximes reunions amb la finalitat de poder analitzar millor aquest aspecte.
Equiparació retributiva grup A3-A1, el director general ens exposa que no es té clara l’equiparació retributiva entre les categories de professor/a d’escola agrària A3 i A1. CCOO creiem que seria el més adequat, donat que els dos subgrups desenvolupen les mateixes tasques i tenen el mateix nivell de responsabilitat. El director general ens demana que aportem dades concretes per valorar aquesta equiparació salarial que demanem. Quedem en continuar parlant d’aquest tema amb més dades requerides sobre aquest assumpte.
Reversió de l’externalització de serveis de cuina i residències escoles. El director general ens informa que el Departament procura revertir aquesta externalització fent que aquestes tasques les desplegui personal propi i no empreses externes com estava passant els darrers anys. A parer de CCOO, aquestes tasques s’haurien de fer només amb personal propi, ja que evitaria greuges comparatius entres persones que fan les mateixes tasques, però que pertanyen a empreses diferents. A més a més, des de CCOO pensem que quan aquestes tasques són dutes a terme per personal propi de les escoles agràries hi ha una millora en la qualitat del servei. Aquesta millora és causada per la menor rotació del personal, una major implicació d’aquest, un millor coneixement i tracte de l’alumnat, etcètera.
Teletreball a les escoles agràries. El director general ens comenta que encara està en estudi veure com es pot dur a la pràctica aquesta modalitat de servei. Com ja vam manifestar el mes d’octubre, compartim la necessitat de promoure el teletreball, i compartim la sol·licitud feta pels directors de les escoles Agràries. Així mateix, CCOO vam recordar que els centres educatius públics depenent del Departament d’Ensenyament tenen la presencialitat fixada en 25 hores setmanals, podent fer la resta de l’horari fora del centre de treball.
Borsa de treball de personal laboral, categoria professors/es de Escola Agrària. CCOO creiem que és un avenç que el Departament s’hagi decidit finalment a complir el conveni després de deu anys incomplint-lo. Ara bé, també pensem que és important recuperar les categories de l’acord de Borsa 2012, que incloïa oficials agraris i personal de cuina. Coincidim amb el director general que també és necessària una borsa de personal funcionari amb tasques docents.
Dies de premi per antiguitat del personal docent. CCOO vam insistir en el que ja vam exposar a la darrera reunió en relació amb els treballadors i treballadores que hagin meritat dies addicionals de vacances i no els puguin gaudir. Es tractaria d’ampliar el període de gaudiment de premi a dates on no hi ha presència d’alumnes en els centres, fora dels períodes comuns de no permanència.
Escola Agrària de Manresa. El director general ens informa que el departament vol fer un projecte perquè l’Escola Agrària de Manresa estigui únicament a la Finca de Can Poc Oli.
Recordem que una part de les instal·lacions de l’Escola es troben en un local arrendat a la Fundació Universitària del Bages, allunyades 6 km, per la C-55, de les instal·lacions situades a la Finca de Can Poc Oli. CCOO ja vam comentar, en la darrera reunió al director general, el nostre suport al projecte de Can Poc Oli, que evitaria el risc que suposen els freqüents desplaçaments entre les dues instal·lacions, a més de suposar un estalvi de temps, càrregues de treball, ús de vehicles, despeses de lloguer, etcètera.
Procediment i criteris per a la selecció i nomenament dels càrrecs de comandament a les escoles agràries del DACC. Com ja vam exposar el mes d’octubre passat, des de CCOO creiem que la proposta d’instrucció d’aquest tema s’hauria d’adequar al VI Conveni de Personal Laboral i l’EBEP.
La nostra proposta bàsicament consisteix en que es faci un concurs de mèrits en el cas dels directors i directores. Per a la resta de càrrecs de comandament demanem que es concretin aspectes, com ara, els barems de notació, requisits dels candidats, i mèrits avaluables. CCOO ens comprometem a fer arribar al director general el document escrit que el Comitè Intercentres ha elaborat el abans possible.
Des de CCOO valorem molt positivament la reunió, i l’actitud dialogant i resolutiu per part del director general. Per la nostra part esperem en pròximes reunions continuar exposant i fent els seguiments de les diferents problemàtiques que afecten el personal de les Escoles Agràries del DACC
Representants CCOO Comitè Intercentres del DACC:
BARCELONA: David Bonet [email protected]
GIRONA: [email protected]
LLEIDA: Jaume Castells [email protected] Albert Molgó [email protected]
TARRAGONA: Xavier Agut [email protected]
CCOO US CONTINUAREM INFORMANT
