QUÈ PASSA AMB LA PROMOCIÓ INTERNA ESPECIAL DEL DECRET LLEI 14/2022?
Davant les nombroses consultes i la confusió respecte a un Decret Llei que si bé està en vigor, ja que va ser validat, es tramitarà com a Projecte de Llei; passem a fer-vos unes consideracions.
Com dèiem, el passat 21 de desembre es va tramitar la convalidació parlamentària del Decret Llei 14/2022, en una sessió en la què, prèviament, els tres sindicats de la Mesa General vam demanar el vot favorable.
En la presentació, la Consellera Vilagrà va agrair el treball sindical tant per acordar el procediment, barems, etc. del procés d’estabilització del personal interí, com per les propostes que han de servir per fer efectius drets vulnerats durant molts anys, del personal funcionari de carrera, com son el dret a la mobilitat i a la promoció.
Per aconseguir-ho, el Decret Llei 14/2022, provinent de l’acord sindical, preveia una importantíssima promoció interna en les mateixes condicions del concurs oposició d’estabilització, el concurs de trasllats posterior en dues fases, i la creació de la figura de la persona aprovada sense plaça que passaria a funcionària en el cas de crear-se places en els tres anys posteriors.
Com van anar les votacions?
El Decret llei 14/2012 va ser validat amb 47 vots a favor, 9 en contra i 77 abstencions.
D’acord amb l’article 158.4 del Reglament, un cop validat el decret llei i ateses les peticions formulades pels grups parlamentaris, es va sotmetre a votació i amb 74 vots a favor, 41 en contra, 18 abstencions, per tramitar-se com a Projecte de Llei.
Què pot passar ara?
El Decret està en vigor, però sense saber com acabarà quedant un cop es converteixi en Llei, Funció Pública podria no voler arriscar-se a convocar un procés de promoció que posteriorment es podria veure modificat o anul·lat si s’introdueixen modificacions en el text durant la seva tramitació parlamentària.
Algunes de les conseqüències del que ha passat al Parlament:
1.- Les proves de promoció interna ja no coincidiran amb les del concurs-oposició d’estabilització.
2.- Mentre no s’aprovi, i confiant en que no «caigui» aquest punt en la Llei, de moment ja ha afectatal personal dels processos en curs que hagin aprovat sense plaça (com els 46 del cos Superior), que no es pot contemplar la possibilitat de quedar durant tres anys amb possibilitat de ser nomenats funcionaris de carrera si es produeix alguna vacant en aquell mateix Cos.
3.- CCOO treballarem durant la tramitació per a què s’aprovin altres propostes que vam fer en el seu moment com la de poder eximir de la titulació a partir de 10 anys de serveis prestats en el grup inferior (o 5 més curs a l’EAPC). O si seria possible legalment la promoció interna només per concurs de mèrits.
4.- Perilla que el funcionariat de carrera pre-estabilització, que porten anys sense poder-se moure, triïn abans de que les persones acabades d’estabilitzar?
El que ens demostra el que va passar al Parlament és, més enllà de valoracions que puguem fer sobre el desconeixement d’alguns/es diputats/es sobre el tema que s’havia d’aprovar o no, o confondre’l amb d’altres, és com, unes baralles merament polítiques poden menysprear el que era una bona ocasió per a millorar les condicions dels empleats i empleades de la Generalitat, que porten anys sense poder exercir el dret de promoció i mobilitat. Volem pensar que, la pretesa LLEI serà per a millorar el Decret Llei.
CCOO demanarem que es convoqui als tres sindicats de la Mesa i als principals grups parlamentaris per a conèixer les seves intencions cara a la tramitació com a Llei.
CCOO US CONTINUAREM INFORMANT
